Frågor och Svar


Hur kan man använda de köpsignaler och säljsignaler som er analysmodell genererar?

En användning är att vid köpsignal gå från 100% kort ränta (i SEK) till 100% aktier på den aktuella börsen. Och vice versa vid säljsignal.

Varför är "kort ränta" en bra placering medan man väntar på en ny köpsignal?

Det är det säkraste sättet att hålla tillgångarna intakta i väntan på bättre tider. Den långa räntan, t ex den som obligationer med lång återstående löptid har, kan stiga medan man väntar och att obligationerna faller i värde vill man inte gärna se. Det är ej heller ovanligt, att när väl räntorna sjunker och det är kul att ha långa obligationer, då är det egentligen i aktiemarknaden man ska vara!

Hur placerar man i kort ränta?

Traditionellt på ett bankkonto, utan inlåsningar. Men det finns även bra fonder för detta ändamål. För att ta ett exempel: Catella Avkastning (i Sverige).

Varför sysslar ni med Sverige, Världen och Tillväxtmarknader?

Därför att man då täcker alla världens aktiemarknader. Och vi är skeptiska till att placera alla våra sparpengar på svenska börsen. Den senare har länge stått sig bra vid en internationell jämförelse, men vilka garantier har man för att det förblir så?

Men tillkommer inte valutarisker om man placerar utomlands?

Jo det är en komplikation. Stiger svenska kronan i värde, faller som bekant värdet för utländska placeringar. Vi tenderar, för att göra läget mera överblickbart, att söka se Världen och Tillväxtmarknader i deras egen valuta.

Men om analysmodellen verkar fungera, varför har inte Signect redan nu sitt kontor vid Geneve-sjöns strand?

I och för sig fanns grundidéerna år 1988 och parametrarna sattes då. Men det har krävts en hel del optimering kring modellens tillämpning under åren. Först sedan 2010 (med en liten justering i början av 2014) är våra egna höga krav uppfyllda. In-data till modellen finns också öppet och lätt tillgängliga först från och med på senare år. (Och Schweiz har inte svenska krusbär, om man får travestera Almqvist.)

När köpsignal kommer, vad placerar man då i?

Så kallade ETF:er är lämpliga, dvs börsnoterade fonder. T ex i Sverige i ”aktien” XACTOMXS30 som finns noterad på svenska börsen (fast den egentligen är en index-fond). Det är heller inte så dumt att placera i breda billiga index-fonder, till exempel Avanza Zero (i Sverige), men det går ju en aning långsammare att göra den affären.

Varför sysslar ni med hela börser? Och inte letar efter de mest köpvärda aktierna?

Det är jättesvårt att lyckas med s k stockpicking. Lyckas man för tillfället, är det nog oftast fråga om tur. Så att leta efter undervärderade aktier, det överlåter vi åt andra. Det här tror vi mera på och är mycket enklare för de allra flesta. Slutligen är det vid en nedgång nästan omöjligt att finna just de (få) aktier som motstår den allmänna trenden nedåt.

Vid säljsignal, placerar ni i omvända produkter som stiger när börsen sjunker, t ex olika Bear- konstruktioner?

Nej vi håller kort ränta då, som sagt. Kommer en rejäl sättning i marknaden är det naturligtvis jättebra att ha placerat i Bear, men hur vet man att ”nu bär det rejält utför”? (Det är bara vid en STOR sättning det lönar sig med Bear.) Börsernas naturliga strävan långsiktigt är uppåt, så det här med Bear avstår vi från.

Blir det fel ibland?

Ja, modellen har en fel-procent. Man måste komma ihåg, att det vi gör, brukar akademiker och nästan alla börs-erfarna säga, att det här går inte. Alltså att med hjälp av analytiska verktyg slå börsens index. Så en viss procent av kombinationerna köpsignal/säljsignal medför att förlust görs.


Ger analysmodellen alltid tydliga signaler?

Nej, ibland, fast sällan, hamnar man i ingenmansland. Blir det så, kommer vi att ge en 50% signal. Den brukar inte ha lång varaktighet.

Finns det någon bonus inneboende i analysmodellens tillämpning?

Ja man får som sagt ränta, då man inga aktier har. Fast vi brukar oftast utgå från att det finns andra avbränningar som räntan måste räcka till. Såsom courtage och spread när man väl gör affärer.

Vad menas med ”Buy and Hold”?

Många rekommenderar ett passivt aktieägande. Dvs att köpa aktierna, lägga dem under huvudkudden och sedan glömma bort dem. Just det man har under kudden kallas ”buy and hold”. Det är den strategin vi försöker slå över tid genom köp- och säljsignaler.

Från fonder och vissa ETF:er faller utdelningar en gång per år. Det måste ni väl ta hänsyn till då ni räknar?

Det är naturligtvis korrekt, vår analysmodell tar hänsyn till utdelningar.

Lägger ni ut dessa signaler bara som en form av välgörenhet till alla aktiesparare?

Nja, det blir med automatik en form av välgörenhet. Statistik från USA för verkliga affärer, visar att den allmänne aktiespararen oftast misslyckas med att komma rätt i tajmingen, det blir för mycket av att köpa högt och sälja lågt, och detta förhållande kan vi hjälpa till med. Men det finns två reella syften med hemsidan. Dels vill vi visa, att det som anses som mer eller mindre omöjligt, visst går. Dels planerar vi vart efter att lägga ut annonser ("lagom" många) på sidan och därigenom få intäkter för ett arbete som tagit oss många år att genomföra.



Har du fler frågor? Kontakta oss på signect@gmail.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar